onsdag 19 oktober 2016

Köttbuljong

Köttbuljong

ca 800 g nöt- eller fläskben
vatten
3/4 dl äppelcidervinäger (använde Kung Markattas vinäger)

ca 3 morötter
ca 3 gula lökar
ca 3 palsternackor
1 bit rotselleri
persiljestjälkar
1 msk hela svartpepparkorn
ca 1/2 msk salt
2 lagerblad

Lägg benen på bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i 175 graders ugn, ca 30 minuter. Lägg ben i stor kastrull, häll på vatten så det täcker, tillsätt vinäger. Låt stå en timme. Koka på hög värme några minuter (på spisen), skumma ytan efteråt. Lägg ansade och grovt skurna grönsaker i slökokargryta, lägg ner rostade och förkokta köttben. Strö över salt, pepparkorn och lagerblad, häll på kokvätskan + extra vatten, sätt på lock, ställ ner i kokare. Sätt på hög effekt ca en timme, därefter låg ca 20-24 timmar. Går bra att stänga av kokaren för uppehåll i koktiden, t.ex på natten.
Sila den varma buljongen (använde silduk för saft), plocka av benen eventuellt kött för att använda till exempelvis köttsoppa. Låt buljongen svalna och ställ in i kylen, ta bort fettet på ytan, fettet kan användas till matlagning.

OBS! Utgick från det här receptet när jag gjorde buljongen, där kan man få lite utförligare bra förklaringar kring tillvägagångssätt vid buljongkokning. ;)


1 kommentar:

  1. Kul, har du skaffat en sån! Ska bli spännande att se vad du hittar på att laga i din slöa "skönhet"!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)