onsdag 7 juni 2017

Mejerifri flygande Jacob

Mejerifri flygande Jacob

slökokt kycklingkött (se nedan)

250 ml kokosgrädde (använde Garant)
½ dl tomatpuré
1 finhackad röd chili eller ca ½ tsk sambal oelek
1 bit skalad och finriven färsk gurkmeja
salt och peppar efter smak

1 skivad grön banan
osaltade cashewnötter

Lägg kycklingkött i botten av ugnsform. Rör ihop kokosgrädde, tomatpuré, chili, gurkmeja, salt och peppar, smaka av. Fördela röran över kyckling, lägg på skivad banan och cashewnötter. Ställ in i 100 graders ugn, ca en timme. Kokt blomkålsris och grönsallad passar bra att ha till.


Slökokt kyckling/benbuljong: Tina en djupfryst kyckling (livsmedelsaffärerna måste verkligen bli bättre på att ta hem fryst hel kyckling för försäljning, ruggigt svårt att få tag på numera!). Lägg i grytan: 1 kvartad gul lök, 2-3 skivade vitlöksklyftor, ½ citron och ½ lime skurna i fyra bitar, 1 hackad röd chilipeppar (kärnor får vara kvar), ca 10 svartpepparkorn, ca 3 ½ tsk salt, ca 2-3 tsk torkad timjan, 1 lagerblad, vatten. Skölj kyckling och lägg ner i grytan med grönsaker och kryddor, fyll på med vattnet så det nästan täcker och på med locket. Sätt på high, låt stå 2 timmar, vänd kycklingen och fortsätt på high ytterligare en timme, sätt ner på low över natten. Startar koket vid 18-19 tiden på kvällen och stänger av, lyfter ur grytan, kl. 5 på morgonen. Lyft kyckling ur grytan, rensa rent köttet från benen och häll spad med grönsaker i stor kastrull. Lägg skinn, brosk och sönderbultade ben (använder mortelstöten) i kastrullen. Sjud buljong till önskad styrka, sila genom saftduk och låt sen den silade buljongen svalna täckt. Ställ in i kylen för att buljongen skall geléa sig och fettet stelna på ytan. Skrapa bort fettet och paketera den rena benbuljonggelén. Brukar inte ta med den grumsiga bottensatsen. Grönsaker och kryddor kan man såklart variera efter eget tycke och smak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)