tisdag 27 juni 2017

Ekologiska alternativ och naturligt syrade grönsaker + mejerifri spenatsoppa med örtsaltade sötpotatischips


Några favoriter (gör gärna gratisreklam för dessa):

Tistelvinds syrade grönsaker! (Finns på Coop och vissa Ica-affärer). Ekologiska grönsaker och en massa goda bakterier. Är av åsikten att det är mycket roligare käka goda syrade grönsaker än att svälja ner svindyra probiotika-kapslar eller synbiotika-pulver.

Sötpotatis kommer långt ner på listan för besprutade frukt- och grönsaker, på så vis alltså inte fullt så nödvändigt att köpa ekologiskt kanske. Väljer helst spanskodlad istället för långväga transporterad från USA, om det finns.

Stjälkselleri (bra i smoothie t.ex.) är en god idé att välja ekologiskt odlad, liksom morötter och jordgubbar (citroner, äpplen, päron, bananer och vindruvor är f.ö. frukter som är en fördel att välja eko/kravmärkta).

Träden som dadlar växer på lär besprutas i konventionella odlingar, även om själva dadlarna sen inte besprutas. Så kanske inte helt nödvändigt att välja ekologiskt där? Beror väl på med vad och hur mycket träden besprutas, känner inte till hur det är med det.

Lök verkar för det mesta okej att välja konventionellt odlad och avokado är heller inte så kraftigt besprutad. Men tomater, paprika, gurka, grönsallad och spenat väljer man nog helst ekologiskt odlat i mån av tillgång (annars är det väl transportsträckor och säsongsanpassning som får avgöra valet). Garants tetror med ekologiska passerade tomater innehåller inga tillsatser annat än salt, det är heller ingen sötad tomatjuice i den, plus för det.

Arla upplyser om att "ekologiska kor" får extra med gräs och klöver då de betar längre i hagarna, och det låter väl rätt schysst? Känns i varje fall okej att välja både smör och kallpressad kokosolja som ekologisk. Sen får det vara som det vill med fettkriget som nu pågår kring det mättade fettet, fortsätter utan oro att använda smör och kokosolja. Huruvida det är hälsosamt eller ej för oss människor orkar jag längre inte bry mig om, men korna kan väl i varje fall få ha en lite drägligare tillvaro och obesprutade kokosnötter borde rimligtvis vara bättre för miljön samt för de som arbetar på odlingarna. Väljer för övrigt alltid KRAV-certifierad kallpressad olivolja och rapsolja.


Barn är mer känsliga för kemikalier, något som kan vara idé att tänka på när det gäller valet mellan besprutat eller obesprutat. Fast nu skulle jag förstås inte nämna sånt som rör hälsa i samband med mat här på bloggen, finns ju vitt skilda åsikter för hälsoaspekten då det rör ekologiskt/kravmärkt också. Men att det är bättre för miljön (även om klimatet tycks påverkas i samma grad, oavsett konventionellt eller ekologiskt) och för dom som arbetar på odlingarna, eller med djuren, kan det väl inte finnas några schismer om, eller?


Läs även Sant eller falskt - om eko (Naturskyddsföreningen).


Ett par recept blir det också:

Örtkryddad spenatsoppa med rökt lax och ägg

ca 300 g tinad ekologisk hackad fryst spenat
1 hackad gul lök
25 g smör
buljong (använde benbuljong av höns, finns recept här på bloggen) + vatten att späda med
valfria örtkryddor (valde en knippa färsk basilika och 1 tsk torkad timjan)
örtsalt och malen vitpeppar efter smak

Fräs lök och spenat i smör, mixa tillsammans med örtkryddor och en del av buljongen. Häll i kastrull och späd med vatten till en lagom tjock soppa. Smaka av med örtsalt och peppar. Toppa med rökt lax och kokta ägg.

Till soppan:

 Skurna sötpotatischips med örtsalt och kokosolja

2 renskrubbade eller skalade sötpotatisar
kallpressad kokosolja
örtsalt (typ Herbamare)

Skär potatisar i jämna och ganska tunna skivor, lägg på plåt, klicka över kokosolja och strö på lite örtsalt. Ställ in i 175 graders ugn tills oljan smält, ta ut, rör runt så skivorna täcks med olja/salt och lägg skivor kant i kant utan att de överlappar varandra (visst! lite pyssel, men det är värt det). Ställ åter i ugnen tills vätskan dunstat av och potatisskivorna är krispiga. Passa noga så de inte blir brända. Lägg på hushållspapper och låt svalna helt. Okej, säkert en aning akrylamid i dessa, men också resistent stärkelse och framförallt: himla gott! 😄


2 kommentarer:

  1. Tack för goda tips och insikter :)
    De där sötpotatischipsen ska provas - i helgen, om inte förr :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill man försäkra sig om att sötpotatischipsen inte blir brända så kan man sänka ugnsvärmen till 120 grader, kör bara lite längre då.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)