tisdag 13 juni 2017

(Frukt)os

Vad jag lärt om fruktos eller även kallat fruktsocker (väldigt kortfattat):

Fruktos får vi (med det som de flesta kallar "vanlig mat") inte i oss huvudsakligen av frukt, som man kanske kan tro, utan av vitt socker (glukos + fruktos) som konsumerats allt flitigare sedan 1800-talet, då det började framställas från sockerbetor.

High fructose corn syrup är en senare tids industriframställd sötningsprodukt (har nyligen t.o.m. upptäckt den vara tillsats för en påse soltorkade tomater, det gäller att kolla innehållsförteckningarna!) som framställs av stärkelse, denna omvandlas till glukossirap och glukossirapen omvandlas med enzymers hjälp till upp emot 90% fruktos. Den där sirapen är både billigare och sötare, vilket naturligtvis tilltalar tillverkare av sötsaker.

Levern tillverkar fettsyror från fruktos, dessa fettsyror är triglycerider. Höga nivåer av triglycerider kopplas till vällevnadssjukdomar.

Frukt innehåller mer eller mindre fruktos, men även vitaminer, sen är det förstås skillnad på frukt och frukt. Det här kan vara intressant i sammanhanget fruktos och frukt. Med tidens gång har man framodlat allt sötare och mindre fiberrika frukter och det som säljs, och som de flesta kunder vill ha, är alltför mogna frukter (fruktfibrer som mognar omvandlas till socker). Söta frukter är inte livsnödvändigt, vitaminerna kan man lika bra hämta från grönsaker och mindre söta frukter som t.ex. avokado. Värt att uppmärksamma är att honung innehåller en hel del fruktos, så lagom är bäst där också alltså.

Att söta med: (Speciellt sommartid;) färska bär, (speciellt vintertid;) färska dadlar (7 vitaminer och 10 mineraler + fibrer!) - såna utan tillsatt socker såklart, cashewnötter/cashewnötssmör, mandelsmör, kokos/kokossmör och sötpotatispuré (baka i ugn och mixa till mos), och så lite frukt då förstås, samt honung emellanåt (får man tag på vildhonung så lär den innehålla massor av nyttiga mjölksyrabakterier - hela 13 stycken olika sorter!).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)