måndag 12 juni 2017

Kosthållning, inte diet

Den här bloggens kosthåll har utvecklats åt Clean Eating. Vad är då Clean Eating, Clean Food, eller Clean Cooking, för något?

Strävan efter att maten skall vara i sin renaste form, utan konstiga tillsatser.

Kosten är mer ett synsätt istället för en diet, då tanken inte är att det skall fungera som en metod för viktnedgång. Alla behöver ju inte gå ner i vikt, även om det är lätt att uppfatta att alla skall dras över just den där samma kammen, då man gör sig närmare bekant med olika typer av lågkolhydratkost (t.ex. LCHF och Paleo). Lite synd, tycker jag. För visst vill även de som inte behöver förlora kilon äta hälsosam mat? Ja, ja... jag vet! Nu är det många som anser att lågkolhydratkost inte är just nyttig, använder därför inte ordet. I "hemlighet" så känner jag mig själv övertygad om att det är hälsosamt att dra ner på just kolhydraterna. Men det är bara min personliga åsikt, och alla reagerar vi ju även olika inför olika sorters mat. Ingen är den andra lik.

"Clean ... " baserar sig istället på kvalitén på maten, ren obehandlad näringstät mat, utan processade livsmedel och tillsatser, med en tanke på miljö och att må bra helt enkelt.

Exempel på näringstäta livsmedel: Grönsaker, avokado, rotfrukter, ägg, fisk, skaldjur, kött.
Kokosolja företrädesvis som fettkälla, annars t.ex. oraffinerad raps- eller olivolja, ev. ghee.
Dryck: Vatten.

Hur pass "renlärig" man sen vill vara är ju förstås även det upp till var och en. 😊

Clean Eating verkar, i motsats till LCHF och Ketogen kost, ännu ganska godkänd (men såklart inte lika accepterat som den alltid så väl framhållna Medelhavskosten) med den kostrekommendation som gäller idag. Förutom att röster höjts mot naturligt glutenfri kost förstås, men sånt får man inte bry sig om! Känsligt det här med val av kost, har jag förstått. Finns massor av pekpinnar. Synd.

Ja, det är väl ungefär såsom ovanstående jag själv tolkar begreppet Clean Eating.

Läs mer om Clean Eating på Hälsa & Fitness här. 👍


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)