onsdag 28 juni 2017

Skomakarlåda med älgskav

Skomakarlåda med älgskav

1 blomkålshuvud
25 g smör eller ghee
2 äggulor
ca ½ tsk salt
peppar efter smak

1 pkt älgskav
2 hackade gula lökar
3 pressade vitlöksklyftor
1 hackad röd paprika
1 näve torkad karljohansvamp (smula eller mortla sönder lite grovt)
2 ½ dl passerade tomater
2 ½ dl vatten
1-2 tsk timjan
salt och peppar efter smak
smör/ghee att steka i.

Koka blomkål och mixa med smör, äggulor, salt och peppar. Fräs upp skav och lök, blanda ner resten av ingredienser och låt småkoka ihop. Lägg skav i botten av ugnsform, bred blomkålsmos ovanpå och ställ in i 175 graders ugn till lagom färg. Tistelvinds naturligt syrade morötter passade bra till.


Förra årets torkade karljohansvamp skall naturligtvis användas, men i år verkar det inte bli något karljohanår, så visst kan man också försöka vara lite extra sparsam på fjolårets.


Ett boktips till en kopp grönt te med matcha, kan det vara något sen?:

Välfärdens Ohälsa: Kan forntidens föda bli framtidens mat
av Lars Wilsson

Boken är från 2002 och kan genom en genombläddrande första snabbtitt tycka att Wilsson verkar ha varit lite före sin tid. Tänkte sig då ett paradigmskifte... och idag känns det som man fortfarande väntar på att det skall komma. Men när?
Beskrivning nedan hämtad från bokus:
"För första gången presenteras det evolutionsmedicinska synsättet för en bred publik. Författaren visar med exempel från modern och äldre forskning hur den moderna livsstilen med fokus på kosten, leder till att vi idag i förtid drabbas av kroniska ålders- och livsstilsrelaterade sjukdomar (hjärtkärlsjukdom, stroke, diabetes, fetma, metabola syndromet, benskörhet, vissa typer av cancer, reumatiska och neurologiska sjukdomar). Boken ger även konkreta råd till en livsstil som står i samklang med vår biologi."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)