onsdag 14 juni 2017

Tankar kring kostfibrer och lite annat

Kostfibrer är ju såklart hälsosamt. De gör så att blodsockret håller sig stabilt och tjänstgör som mat åt vår tarmflora, vilken vi alltmer tycks förstå att uppskatta då den innebär goda tarmbakterier. 😁

Kan för lite av söta frukter och uteslutande av spannmål orsaka att vi får i oss för lite kostfibrer?

Nej, själv tycker jag inte det! Men det är bara min egen åsikt utifrån den kost som delas här på bloggen, d.v.s. som består av massor av grönsaker, nötter, frön, psylliumfröskal, en hel del svamp och bär, samt frukt (gärna mindre söta varianter, gröna bananer och massor av avokado!).

Två typer av kostfibrer finns det: vattenlösliga och olösliga.

Vattenlösliga fibrer (kallas gelbildande) gör alltså blodsockret jämnare och är mat åt tarmfloran. Finns i grönsaker, frön (t.ex. chiafrö, solrosfrö, hela linfrön, sesamfrö), psylliumfröskal eller husk, bär, frukt, m.m.

Olösliga fibrer ger mättnadskänsla och "håller igång" tarmarna. Finns i t.ex. kakao, morot, selleri, nötter, kokos, skaldelar av grönsaker och frukt.

Några olika sorters kostfibrer:

Pektin (finns t.ex. i vinbär, lingon, hallon, syrliga äpplen, krusbär och citrusfrukter.
Fruktaner (finns t.ex. i lök, vitlök, purjolök, sparris, jordärtskockor, kronärtskockor och grön banan)
Cellulosa (finns i växters cellväggar)
Beta-Glukaner (finns i t.ex. svamp)
Arabinoxylander (finns i t.ex. durra)

Aldrig testat durra, finns det ö.h.t. att få tag på i vanliga livsmedelsaffärer? Skall kolla! 😊

Summan av kardemumman blir alltså att man troligen inte går miste om nyttiga fibrer om man utesluter spannmål.

En del anser att man inte bör experimentera med normalkosten och dess traditionellt använda vanliga livsmedel, ofta handlar det då om spannmålsprodukterna med gluten, mejeriprodukterna och baljväxterna (bönor, sojaprodukter, linser). Ofta nämns i sammanhanget att man ska äta av allt och att det rentav skulle vara farligt att utesluta nämnda livsmedel. Att frossa i supersöta frukter och konsumera hel-/halvfabrikat med en massa socker, HFCS (High Fructose Corn Syrup) och kroppsfrämmande konstiga tillsatser opponerar sig egendomligt nog inte så många över. 😲

Men... 1) ...med tanke på alla fibrer som nämns som exempel på fiberrikt ovan, skulle det väl i sådana fall bara vara gluten som vore skadligt att låta bli - känner dock att det inte finns någon tillförlitlig forskningsstudie som pekar på att det skulle vara skadligt att utesluta gluten.
2) ...mejeriprodukter innehåller inga fibrer och probiotika kan man finna i syrade grönsaker, med massa fina fibrer i dessutom. 3) ...baljväxter innehåller både lösliga/olösliga fibrer och med tanke på vad som nämns för exempel ovan är baljväxter, typ soja, inte nödvändigt heller, finns ju så mycket annat.

Är det såhär?: Då och nu, folk som nästan ibland aggressivt försvarar "normalkost" och deras tänk och tyck om mat:

Ett glas lättmjölk + limpmacka med kolesterolsänkande margarin och ost (helst mager) = mjölken verkar ha blivit alltmer accepterad att utesluta (förr var den supernyttig, sen visade det sig ju vara tvärtom!), liksom till viss del margarinet som ses med blida ögon att utesluta helt och för Livsmedelsverket inte lika godkänt om det ersätts av naturligt mättat fett. Limpan skall väl idag helst vara i fullkorn eller s.k. "vita fibrer" (framställs av t.ex. majsstärkelse), men socker/sirap i bröd verkar man vara rätt tillåtande inför, kanske enligt principen; "det som inte syns finns inte" (troligtvis gångbar princip även för chokladdrycken O'boy...). Helt utesluta bröd av spannmål? - Fullkomligt otänkbart att godkänna! Osten har försvarare av "vanlig mat" inte så starka åsikter om utifall man äter eller ej, men Livsmedelsverket vill nog att den ska vara just mager för att undvika alltför mycket fett och i värsta fall mättat fett, vilket man anser är skadligt för hälsan.

Kaffe med sockerbit och kaffegrädde + kanelbulle = kaffet är tillåtet att både dricka och låta bli (för de flesta), sockret i sockerbiten syns så det är väl inte lika okej antar jag, gräddens mättade fett varnar Livsmedelsverket för, kanelbullen får man helst inte neka till (sockret och det mättade fettet/transfetterna syns ju ofta inte för blotta ögat)... och det är socialt att äta kaffebröd! Där med basta!
animated-laughing-image-0056


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)