fredag 14 juli 2017

Broccoli- och blomkålsplättar

Inspiration till receptet nedan hämtades från Kryddburken.


Broccoli- och blomkålsplättar

1 blomkålshuvud
1 broccoli
150 g finriven Saganakiost
3 mindre ägg
3 msk fiberhusk
salt och malen vitpeppar efter smak
smör eller ghee att steka i.

Koka upp blomkål och broccoli skurna i bitar (ta även med stam) i lättsaltat vatten, grönsakerna skall inte kokas mjuka utan endast minutkokas. Låt rinna av i durkslag, ånga av och svalna, grovriv i matberedare. Blanda grovrivna grönsaker med rivna osten, ägg, husk, salt och peppar. Forma 12 "plättar" och stek på båda sidor. Efterstek 15-20 minuter i 175 graders ugn. Till: Syrade rivna rödbetor/vitkål/lök (Borsjtj; mjölksyrad grönsaksblandning från Tistelvind), smulad fetaost av fårmjölk, blandade färska örter med pressad citronsaft. 


En tanke: Är inte laktobakterier samma som mjölksyrabakterier? Mjölksyrabakterier har ju vad jag förstår inget med mjölk/laktos att göra, utan handlar om att bakterierna producerar en organisk syra som kallas just mjölksyra. Det är väl egentligen bara för vissa syrade grönsaker, vilka jäses med en sorts metod där vassle ingår, som gör att laktos kan förekomma (grönsaker går ju f.ö. såklart att syra även utan vassle och blir då helt fria från laktos). Har jag nu kanske helt missuppfattat det hela?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)