lördag 23 september 2017

Kantarellomelett och chokladpudding (paleo & low carb)

Nej nej, har absolut inte givit upp keto! Men kommer till någon helg emellanåt slänga in endera recept på något low carb- eller paleoaktigt (iofs... tar man bort bären + kakaonibsen och använder stevia i puddingen kan den nog gå igenom som keto😉). Gör det bara för att det roar mig (behöver inte gå in på livets avigsidor här, men kan intyga att man ibland har starka skäl till att behöva roa sig så gott det går).😁 Hursomhelst blev det den här gången i form av serotonin-höjande kakao, lite sötning och en näve trädgårdsplockade bär.

Mejerifri chokladpudding
2 - 4 port.

250 ml kokosmjölk (använder Garants)
2 äggulor
50 g kakaosmör
2 msk raw kakaopulver
valfri sötning efter smak
kokosgrädde, bär och kakaonibs att toppa med

Vispa samman kokosmjölk och gulor i en kastrull, låt sjuda under vispning tills det blir lagom såsigt. Ställ kastrull åt sidan och vispa ner resten av ingredienser (kakaosmörsknapparna smälter ner fort). Smaka av med valfri sötning (brukar själv använda antingen stevia eller honung), häll upp i portionsglas, kyl. Toppade med årets sista amerikanska blåbär, hösthallon (blir troligen inget mer som hinner mogna i år), kokosgrädde och knapriga kakaonibs.


Konstigt det där med stevia förresten. Gillar stevia som sötning ibland (i de numera ytterst få fall sötning används) och förstår inte riktigt varför det inte finns att köpa som torkade blad men däremot som steviolglykosider (d.v.s. i form av de utvunna ämnena ur växten är det tillåtet att säljas). Att odla stevia kan man dock göra, frö finns att köpa i fröfirmornas vanliga frösortiment. Sockerplantor är lättodlade, det går bra att plocka och torka bladen vartefter för att använda pulveriserade till vad man nu önskar (har ju testat själv).

De som har hjärnor som triggas av sött bör väl kanske för övrigt undvika alla typer av sötning, så det kan ju knappast vara därför stevia i torkad form inte är tillåtet att sälja, har jag missat något tro, någon som mått dåligt av torkad stevia möjligen? Om steviaglykosider (typ Nicks, finns på t.ex. apotea) används för receptet ovan, kan 10 droppar räcka. Blir ju då i stort sett bara drygt två droppar per portion om man delar på fyra. En portion uppdelat på två blev lite väl mastigt i mitt tycke faktiskt. 😉

Och vad gör man sen med alla äggvitor? Man kan ju inte hela tiden fylla frysen med vitor (äggvita går ju utmärkt att frysa och använda senare). Omelett och äggröra är förstås det allra lättaste att göra. Lägger för en omelett till två hela ägg för fyra vitor, vatten, salt och peppar... enklare kan det väl inte direkt bli. Byt ut vattnet till kokosgrädde och man fixar en krämigt god äggröra.

Omeletten kompletterades med dagens plockade kantareller (jo! smörstekta!) och avslutningsvis ringlad hollandaisesås på toppen. Helt rätt.👌

Nu blev det ett sånt fasligt babbligt inlägg detta, vilket ju egentligen var tänkt att undvikas.
Ber om ursäkt. Igen. Oförbätterlig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)